Duurzaamheid
Innovaties
Onze nieuwste kas heeft het Groen Label certificaat. Dit houdt in dat de kas een lagere milieubelasting heeft. Een Groen Label Kas draagt bij aan de verduurzaming van de glastuinbouw en voldoet aan strenge milieueisen op het gebied van onder meer klimaat, energie, gewasbescherming, lichthinder en waterkwaliteit. Ook volgen we al vier jaar de cursus Het Nieuwe Telen (HNT). Dit is een teeltwijze om energiezuinig te telen en tegelijk een optimale productie te halen. We gebruiken natuurkundige kennis over temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en scherming om de teelt optimaal te sturen. Dankzij deze nieuwe inzichten besparen we minstens 10% energie per jaar.
Omdat arbeid steeds schaarser en duurder wordt, zijn we vijf jaar geleden gestopt met het indraaien van de planten en zijn we gestart met het bevestigen van plastic clips aan de touwen om de plant recht te houden. Drie jaar terug zijn we van het plastic afgestapt en houden we de planten recht met dunne ijzeren ringetjes die in het composteringsproces wegroesten. Vanaf 2021 hangen alle planten aan bio-afbreekbaar touw en is er geen nylontouw meer in de kas aanwezig. Het bio-afbreekbaar touw EcoTwine is gemaakt van een natuurlijk cellulosevezel en is daardoor 100% afbreekbaar. Aan het eind van de teeltcyclus kunnen we alle gewassen zelf composteren. Ons gewas is dus plasticvrij.
Energie
Als ondernemers zijn we bewust van ons energieverbruik. Daarom doen we wat in ons vermogen ligt om ons bedrijf te verduurzamen. Naast de bouw van onze Groen Label Kas hebben we geïnvesteerd in zonnepanelen en collectoren. Vanaf maart 2021 heeft Kwekerij De Noordhoek de beschikking over ongeveer 1500 zonnepanelen. Hiermee wekken we per jaar 545.000 kWh op, goed voor de elektriciteit van 197 huishoudens. De kwekerij is daarmee op elektriciteitsgebied neutraal en levert nog een behoorlijke hoeveelheid op het net. Klik hier voor een reportage van Omroep Zeeland over onze zonnepanelen op het waterbassin: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/13795598/primeur-in-kapelle-meer-dan-duizend-zonnepanelen-op-waterbassins
Vanaf maart 2021 beschikken we daarnaast over 616 collectoren om water mee te verwarmen en een grote warmtebuffer. Met de collectoren wekken we dezelfde hoeveelheid energie op als bij het verstoken van 100.000 kuub aardgas vrijkomt, genoeg om 82 huishoudens van warmte te voorzien.
Last but not least zijn er vanaf 1 april 2023 twee e-boilers in bedrijf gesteld. Deze leveren warmte, op jaarbasis dezelfde hoeveelheid als 80.000 m3 gas. De e-boilers draaien uitsluitend op duurzaam opgewekte stroom.